fbpx

Babyluiers apart inzamelen is nu geen onderzoek waard!

Sinds mensenheugenis gaan babyluiers bij het restafval. Er is nog steeds geen goede afvalstroom voor deze immense aantallen luiers.

Twee jaar geleden is de gemeenteraad begonnen met het debat over beprijzen van afval. Al veel langer speelde de hoge kosten voor verwerking van afval in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar door de continue stijgende tarieven vonden we het tijd worden om daar besluiten over te nemen. In dit traject is er een enquête gehouden onder de inwoners met 1500 reacties: gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat restafval beprijzen, was de conclusie van dit grote aantal respondenten. Restafval is de duurste stroom om te verwerken en er moet dus gestimuleerd worden dit terug te dringen.

In het debat is aan de orde geweest wat we met al die babyluiers aan moeten. Toen was er al geen goede oplossing: het grote aantal babyluiers wordt verbrand samen met het overige onbruikbare restafval. En dat is in 2024 nog steeds zo.

BVHLokaal ziet dus ook geen reden om nú te onderzoeken of we een apart traject moeten opzetten voor babyluiers. Er is nog steeds geen goede systematiek in Nederland dus onderzoek naar het apart inzamelen in de Utrechtse Heuvelrug is weggegooid geld omdat we de uitkomst al weten: de luiers belanden bij het restafval!

Tot onze verbazing willen de andere partijen dit onderzoek wel en is dit ingediend met een motie, terwijl we met z’n allen weten dat er niets anders uitkomt dan waar we twee jaar geleden al een besluit over namen. BVHLokaal stemde tegen.

Nog even dit: met de invoering van beprijzen van het restafval weten we dat er in het begin veel weerstand zal zijn, en daar houden we bij de uitrol ook rekening mee. Het doel om minder restafval af te voeren door een financieel bonussysteem op die grijze bak te zetten is waar wij wel voor stemden. Het inzamelen bij senioren en chronisch zieken van incontinentieluiers en het terugnemen van overgebleven medicatie is wel opgenomen in het voorstel.

Blijf ons volgen, doneer of word lid!