fbpx

Ding Dong: “uw trein vertrekt (niet) van spoor III”

Beste Heuvelrugburger,

BVHlokaal wil u graag meenemen in een gedachte-experiment. Er staat een trein klaar om te vertrekken op spoor III voor een ritje Driebergen, Doorn, Leersum, Amerongen en als eindstation Maarn-Maarsbergen; de trein is in dit experiment de begroting van de gemeente Utrechtse Heuvelrug die voor de 3de keer aangeboden wordt, op spoor III, aan uw gemeenteraad. De machinist is het college van VVD, Open, CDA en SGP. Er is ook nog een stationschef, dit is de gemeenteraad, en in dit gedachte-experiment dus verantwoordelijk voor het treinverkeer. De gemeenteraad heeft in onze democratie altijd het laatste woord en controleert het college, in dit geval, deze machinist. Eenvoudig, toch? Hou vast, want we gaan verder, niet met de trein, maar met het gedachte-experiment.

De Heuvelrugburger, u dus, bent de reiziger. In dit gedachte-experiment vertrekt de trein pas als het ritje financieel kloppend is, dus pas als de begroting sluitend is.
Deze machinist heeft beloofd dit op orde te maken, en vraagt aan de stationschef om dit te controleren. En u, vertrouwend op de woorden van deze machinist, heeft al vast een kaartje gekocht en plaats genomen.

U zit te wachten en bent klaar om te vertrekken naar uw werk, uw sportvereniging of naar familiebezoek. De trein heeft al een poosje op spoor I gestaan. U vertrouwde de machinist op zijn woord: “wij gaan ’t financiële gat van € 8 miljoen in vier jaar fixen” riep hij, hangend uit het raampje van de locomotief, zijn pet een beetje scheef op zijn kale hoofd. De stationschef controleerde de financiën, maar liet het sein op rood. De trein is naar spoor II gesleept en de machinist ging opnieuw rekenen, niet zijn sterkste punt, want hij was opgeleid tot machinist. Toch beloofde hij ruim een jaar geleden dat de trein keurig volgens afspraak zou gaan rijden. De reizigers raakten geïrriteerd; de stationschef ook. De machinist die nauwe banden onderhoudt met de stationschef (meerderheid in de gemeenteraad) kon toch de stationschef niet overtuigen het licht op groen te zetten voor spoor II. Nu is de trein naar spoor III gesleept.

De reizigers hebben een App-je gekregen: “wij vertrekken pas als u uw keuze gemaakt heeft om dit ritje rendabel te maken”. De vraag die deze machinist voorlegt: “wij stellen U voor de keuze: de toiletten op slot, of de verwarming uitzetten, of we slaan station Doorn over (note van de redactie: wat wel jammer is na de investering van 35 miljoen, zie ook het AD), of u betaalt een hogere prijs voor uw kaartje”. De belofte van een jaar geleden van deze machinist galmt hol na in de oren van de reiziger. Dit was zeker niet beloofd aan de Heuvelrugburgers door deze machinist toen we ons kaartje kochten. BVHlokaal loopt hoofdschuddend over het perron en vraagt zich af of deze machinist van de trein af moet.

Blijf ons volgen, doneer of word lid!