fbpx

‘Het loopt volledig uit de klauwen’

Was het vuurwerkverbod in Utrechtse Heuvelrug een succes? Gezien de enorme hoeveelheid knallen niet. Maar het verbod is wél een signaal naar de landelijke politiek.

Het zijn woorden van Bram Brinkman, fractievoorzitter van BVHLokaal. Die politieke partij zette het vuurwerkverbod op de agenda in gemeente Utrechtse Heuvelrug. In februari vorig jaar werd een motie over het vuurwerkverbod in de gemeenteraad met de kleinste meerderheid – 15 voor, 14 tegen – aangenomen. Het verbod is ook vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat betekent dat het volgende jaarwisseling hoogstwaarschijnlijk een vervolg krijgt.

Brinkman ziet het als een eerste stap van velen die nog moeten volgen. “Het loopt volledig uit de klauwen”, meent de inwoner van Driebergen. “Zo kan het niet langer. Dat er een peloton ME’ers aan te pas moet komen om de rust te herstellen, is te gek voor woorden. Her kan toch niet dat hulpdiensten worden bekogeld, dieren bang zijn en er veel schade is aan het milieu? Dit is een signaal. Het moet ergens beginnen. Maar een totaalverbod op vuurwerk kan alleen afgedwongen worden door de landelijke of Europese overheid.”

‘Mooi alternatief’

Brinkman, die aanstipt dat talloze inwoners alleen kort na 24.00 uur wat vuurwerk afsteken, begrijpt dat mensen willen vasthouden aan een traditie. „Maar dat kan toch ook met een vuurwerkshow? Daar was ruimte voor. Er is één aanvraag geweest, maar die was te laat ingediend. Een vuurwerkshow zou een mooi alternatief zijn.”

Burgemeester Frits Naafs heeft nog geen goed beeld van hoeveel vuurwerk er is afgestoken in zijn gemeente. Hij fietste gistermorgen naar een bruidspaar dat 65 jaar getrouwd was. “Dat was in Doorn en het viel me op dat er weinig tot geen vuurwerkafval op de grond lag. Dat was allemaal opgeruimd. Toen ik hier zestien jaar geleden burgemeester werd, lag er na oudjaar veel afval. Dat moest de gemeente opruimen. Toen zijn we begonnen met een campagne om het vuurwerkafval zelf op te ruimen. Nu doen inwoners het zelf.”

Noodbevel lag klaar

Een vuurwerkverbod wordt iets van de lange adem, wil Naafs er mee zeggen. Natuurlijk, hij baalt van het feit dat de ME moest ingrijpen bij rellen in de wijk Groenhoek in Driebergen.

Dat er een peloton ME’ers aan te pas moet komen, is te gek voor woorden
– Bram Brinkman

“Ik had een noodbevel al klaar liggen. Het is inderdaad tegengesteld: wel verkoop van vuurwerk, maar afsteken mag niet.
Er waren nu twaalf gemeenten met een verbod en ik hoor dat meer gemeenten het overwegen. Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio, wil een landelijk verbod. Die stappen moeten we nog maken. Landelijk of provinciaal.”

“Niet uit te leggen’

Tim Rooijakkers van de VVD noemt het verbod een farce. Hij spreekt van een mislukt experiment. Het raadslid geloofde vanaf het begin niet in het verbod. “Zo lang we nog vuurwerk kunnen kopen, zal dit niet slagen”, is zijn vaste overtuiging. “Bij de Hubo kan ik een hamer kopen, maar ook vuurwerk. Maar vervolgens mag je het hier niet afsteken, maar een paar straten verder in bijvoorbeeld Cothen wel. Dat valt niet uit te leggen.”

Rooijakkers vindt niet dat de gemeente zich als een Gallisch dorpje op de Heuvelrug moet opstellen. “Met grote borden in de gemeente waarop staat dat ‘we vuurwerk vrij zijn’, doe je burgers een belofte. Maar we kunnen het niet waarmaken. Ik geloof nog wel dat wij in onze bubbel geen vuurwerk meer gaan afsteken, maar juist in de sociaal zwakkere milieus willen mensen vasthouden aan een traditie en dus vuurwerk blijven afsteken. Ik was met oudjaar even buiten en de buren waren wat vuurwerk aan het afsteken. ‘Het mag van jullie niet, maar we doen het toch’, lachten ze me uit. We moeten niet naïef zijn en denken dat een verbod helpt.”

Blijf ons volgen, doneer of word lid!