fbpx

Vuurwerkverbod: hoe nu verder?

Een vuurwerkvrije gemeente

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is vuurwerkvrij om een veiligere, rustigere en schonere jaarwisseling te bevorderen. Dit zorgt voor een feestelijke overgang voor mens, dier en milieu met ruimte voor een gezamenlijk proost moment. Voor feestelijke initiatieven vanuit de inwoners, is via ‘dorpsbudgetten’ subsidie beschikbaar. We zijn een vuurwerkvrije gemeente, maar verkoop en opslag van vuurwerk zijn nog toegestaan, mits er een vergunning is. Op dit moment kan de gemeente deze vergunning echter niet weigeren als aan alle wettelijke eisen is voldaan. Het uitroepen van een vuurwerkvrije gemeente betekent dat afsteken van vuurwerk niet mag, maar verkoop en opslag blijven mogelijk.

Handhaving blijft een uitdaging

Handhaving is en blijft een probleem zolang er nog geen landelijk vuurwerkverbod is. Dit komt door de beperkte capaciteit van handhavingsdiensten en het gebrek aan voldoende middelen om overal op te treden. Het huidige beleid zorgt vaak voor verwarring, bijvoorbeeld wanneer sommige soorten vuurwerk wel verkocht mogen worden, maar niet mogen worden afgestoken. Pas wanneer er zowel een landelijk verkoop- als afsteekverbod is, wordt voor iedereen duidelijk wat wel en niet mag.

Aantal gemeenten met een verbod nemen toe

De Utrechtse Heuvelrug was in 2022-2023 de 12de gemeente waar een algeheel vuurwerkverbod gold. Inmiddels zijn er met de jaarwisseling 2024-2025 al 19 gemeenten met een algeheel vuurwerkverbod. Het totale aantal gemeenten met een vuurwerkverbod groeit dus gestaag.

Vuurwerkopslag in bewoonde omgeving

Het probleem van de opslag van vuurwerk in de bewoonde omgeving blijft bestaan. In Driebergen, bij Nijendal, bevindt zich een grote vuurwerkopslag. Vorig jaar vond daar een grote brand plaats. Omwonenden moesten worden geëvacueerd en de brandweer was genoodzaakt om defensief te blussen vanwege de eigen veiligheid.

Vuurwerkopslag en -verkoop horen niet in een bewoonde omgeving thuis, vanwege het risico op explosies en de ernstige veiligheidsrisico’s voor bewoners. In 2002 zijn de minimale afstanden van vuurwerkopslagen tot woonbestemmingen vastgesteld op acht meter, met de vereiste dat de opslaglocatie is voorzien van een automatische sprinklerinstallatie en een controleregime. Maar zou u op slechts negen meter afstand van een vuurwerkopslag willen wonen?

Gevaarlijke situaties voorkomen

Bij de grote brand in Driebergen (2023) hebben we geluk gehad en is erger voorkomen. Als de brand de vuurwerkopslag had bereikt, hadden de gevolgen catastrofaal kunnen zijn, met zware explosies en groot gevaar voor omwonenden. BVHlokaal is voor verplaatsing van de vuurwerkopslag in Driebergen en Doorn naar een plek buiten de bewoonde omgeving! 

Voorkomen is beter dan genezen

“Voorkomen is beter dan genezen.” Dit blijkt uit eerdere incidenten, zoals de vuurwerkramp in Enschede (2000), de ramp in Culemborg (1991) en de grote brand in Driebergen (2023), waar een ramp ternauwernood werd voorkomen. Voor meer informatie, zie de kabinetsreactie op het rapport ‘Leren van twee vuurwerkrampen’ van de Universiteit Twente1. Proactieve maatregelen zijn cruciaal om dergelijke situaties te vermijden.

1 https://open.overheid.nl/documenten/dpc-f878a8e615f17a54e456033f27085a6ab698f256/pdf

Blijf ons volgen, doneer of word lid!