Overzicht per 9 juni 2025
In de periode sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is er al veel aangepakt. Daarom dit overzicht van zaken die in de zeven dorpen van de Utrechtse Heuvelrug wat ons betreft al merkbaar zijn verbeterd. En natuurlijk zijn we er nog niet. Daarom streven wij naar een zoveel mogelijke voortzetting van het in deze periode gezamenlijk met andere partijen ingezette beleid voor nog minstens de komende vier jaar, zodat we als inwoners dan volop kunnen concluderen dat er heel veel ten goede is gekeerd in onze woonomgeving ten opzichte van een aantal jaren geleden. Veel achterstand is dan compleet weggewerkt en nieuwe ontwikkelingen zijn ingezet. Maar het is natuurlijk nooit klaar, er komen zeker weer nieuwe uitdagingen bij. Als BVHlokaal zullen wij ons daar de komende jaren graag voor blijven inzetten.
Zie hieronder de lijst zaken die merkbaar verbeterd zijn en klik erop om meer details te zien. De onderwerpen zijn ingedeeld in algemene verbeteringen en verbeteringen per dorp.
- Woonruimte voor vitaliteit
- Verkeer
- Buiten beter
- Duurzaamheid
- Hondenbelasting afgeschaft
- Sterk verbeterde gemeentefinanciën
- Elektrificatie wagenpark en gereedschap
- Vernieuwing straatverlichting
- Ruimhartige opvang vluchtelingen
- Opruimaktie verkeers- en verwijzingsborden
- Transformatorhuisjes opgeleukt
- Omgevingsvisie tot 2040
- Vuurwerkverbod van lokaal naar landelijk
- Meer ruimte voor sportvissers
- Belbus blijft rijden
- Welvaartsniveau gestegen
- Insectenhotels op diverse plekken
- Meer aandacht voor de Stichtse Lustwarande
- Aandacht voor dierenwelzijn
- Water- en klimaatplan voor droge voeten
- Bewegwijzering fietsknooppunten vernieuwd
- Al vanaf 16 jaar in de lokale politiek
- Constructieve samenwerking in de raad
- Onderhoud watergangen
- Support voor elektrische deelauto’s
- Groen staat inmiddels hoog op de kaart
- Regenboogbankjes om inclusiviteit te benadrukken
- Jongerenontmoetingsplekken (JOPS’) in Amerongen en Driebergen-Rijsenburg
- Dierenvoedselbank

Disclaimer: waarschijnlijk staan niet alle vernieuwingen en verbeteringen in het overzicht. Het kan zijn dat wij nog zaken over het hoofd hebben gezien. Laat ons dat dan s.v.p. weten via: info@bvhlokaal.nl Ook niet alle hier gepresenteerde nieuwe woningen voldoen volledig aan onze criteria qua verdichting, behoud van groen en beeldkwaliteit e.d. Daar hebben wij onze bezwaren tegen kenbaar gemaakt, maar een meerderheid van de raad keek daar soms anders tegenaan.
Algemeen
Woonruimte voor vitaliteit

Verkeer
Dat het steeds drukker wordt in onze dorpen, de doorgaande wegen en in het buitengebied is voor iedereen merkbaar. Er is daarom een nieuw Mobiliteitsplan ontwikkeld om verkeer en vervoer veiliger en duurzamer te maken. Het doel is te werken aan een vermindering van de groei van het autoverkeer en dit op langere termijn te stabiliseren. Ook krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte. In de verschillende dorpen is en wordt al op tal van plekken gewerkt aan verbeteringen, bijvoorbeeld aan de Nieuwe Steeg in Leersum, de Langbroekerdijk in Driebergen-Rijsenburg en de Langbroekerweg in Doorn.

Buiten beter
De ambitie is om als gemeente Utrechtse Heuvelrug op termijn de groenste gemeente van Nederland te worden. Meer groen door meer bomen en extra aanplant van borderbedekking en kleurrijk bloemenmengsel zijn daar de zichtbare tekenen van. Maar ook dat de ‘groendienst’ weer meer in eigen gemeentelijke handen, dus meer betrokken is. Met goed elektrisch materieel kan werken en een opdracht heeft om van een lage C-niveau beeldkwaliteit stappen te maken naar een veel betere uitstraling (B- en A-niveau), ook voor het straatmeubilair zoals bijvoorbeeld bankjes, vuilnisbakken en bruggetjes. Een en ander is voor de lange termijn goed geborgd via een compleet nieuw groenstructuurplan en een zogenaamd integraal beheerplan buitenruimte. Ook is er in de meerjaren-begroting structureel meer geld beschikbaar voor deze zaken.

Duurzaamheid
Verduurzaming is een van de speerpunten tijdens deze raadsperiode. Er is extra geld beschikbaar, er zijn prioriteiten gekozen en de raad heeft vastgelegd dat we nadrukkelijk een voorbeeldrol gaan vervullen in de samenleving. Via het programma ‘Samen Duurzaam Doen’ wordt op allerlei gebied keihard gewerkt om de CO₂-uitstoot in de Utrechtse Heuvelrug terug te dringen. Er zijn (vrijwillige) energieambassadeurs actief, energiecoaches en energiefixers helpen mensen met tips en kleine aanpassingen en een vakinhoudelijke onafhankelijke denktank geeft inhoudelijke adviezen. Inmiddels is op tal van terreinen verbetering zichtbaar. Ook zijn er plannen -onder strikte voorwaarden- voor twee zonnevelden, een in Overberg en een in Amerongen. Voor industriële windturbines worden geen initiatieven ondernomen. Lees hier meer over het totale duurzaamheidsprogramma.

Hondenbelasting afgeschaft
Hondenbezitters hoeven vanaf 2026 geen hondenbelasting meer te betalen. Om de dalende inkomsten te compenseren gaat de toeristenbelasting omhoog. Een eerste stap werd gemaakt door in 2025 de helft van de hondenbelasting al af te schaffen in 2026 vervalt het geheel.

Sterk verbeterde gemeentefinanciën
In de afgelopen jaren is de financiële positie van de gemeente sterk verbeterd. De schuldenlast nam fors af (van ca. 134 miljoen in 2021 naar ca. 108 miljoen) en de inkomsten, vooral door de toeristenbelasting, bleven flink stijgen. Voor 2025 kon de OZB-stijging daardoor worden getemperd. Het verwachte ‘Ravijnjaar’ 2026 blijft gelukkig uit doordat het Rijk hun verplichtingen voor een deel toch nakomt. Daardoor kan op allerlei gebied (onderhoud van groen en wegen, onderwijshuisvesting, duurzaamheid e.d.) stevig worden geïnvesteerd in verdere verbeteringen.

Elektrificatie wagenpark en gereedschap
In de afgelopen tijd is het gemeentelijk wagenpark en gereedschap voor zover als mogelijk overgegaan op elektrisch. Daarmee vermindert de gemeente geluidsoverlast en stank van uitlaatgassen en draagt verder bij aan minder CO2 uitstoot.


Vernieuwing straatverlichting
Er is een begin gemaakt aan de complete vernieuwing van de openbare straatverlichting. Successievelijk worden alle dorpen voorzien van nieuwe LED-lampen. Hierdoor kan de gemeente flink besparen op de elektriciteitsrekening. Ook wordt zo’n 40% van de oudere lichtmasten vervangen.


Ruimhartige opvang vluchtelingen
Al 35 jaar worden in het AZC in Leersum vluchtelingen opgevangen. Inmiddels verblijven daar 625 personen uit diverse windstreken. In de gemeente worden ook ongeveer 100 mensen uit Oekraïne opgevangen. Vanuit de lokale gemeenschap krijgen deze tijdelijke inwoners veel ondersteuning aangeboden.

Opruimaktie verkeers- en verwijzingsborden
De gemeente telt in totaal zo’n 6000 verkeersborden waarvan een deel, zo’n 500, overbodig bleek en is weggehaald. Naast het weghalen werden ook de blijvende verkeersborden schoongemaakt of verouderde borden vernieuwd. Ook is een opruimaktie geweest van veel verouderde en kapotte verwijzingsborden.


Transformatorhuisjes opgeleukt
Er komen de komende jaren vanwege de energietransitie ruim 200 transformatorhuisjes bij in de zeven dorpen. De gemeente gaat een selectie van deze huisjes, op beeldbepalende plekken, wat mooier maken. Zodat ze het straatbeeld verlevendigen.

Omgevingsvisie tot 2040
Onze gemeente kent een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. Een combinatie van een unieke, groene, heuvelachtige omgeving, bijzondere natuur en diverse landschappen, cultuurhistorie en dorps wonen. Dit kernprincipe ‘kwalitatief hoogwaardig leefomgeving’ is bepalend voor onze gemeente. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat we deze kenmerken willen handhaven en bij voorkeur versterken om een toekomstgerichte, vitale leefomgeving te behouden. Ze vormen daarmee het vertrekpunt voor alle ontwikkelingen en opgaven waar we mee te maken hebben en krijgen.

Vuurwerkverbod van lokaal naar landelijk
In onze gemeente werd al enige jaren gepleit voor een vuurwerkverbod. Het hier genomen initiatief heeft inmiddels landelijk weerklank gevonden. Binnen enkele jaren zal het verbod voor het hele land gaan gelden.
Meer ruimte voor sportvissers
Er is meer viswater in onze gemeente ter beschikking gekomen voor hengelsporters om hun sport te kunnen beoefenen.

Belbus blijft rijden
De Belbus, het vrijwilligersvervoer dat beschikbaar is voor inwoners die niet zelf kunnen reizen met eigen of openbaar vervoer, blijft gewoon rijden nadat een welzijnsorganisatie de activiteiten rond de Belbus had beëindigd. Gemeente en vrijwilligers blijven ondertussen ook samenwerken aan een verdere doorontwikkeling van het vrijwilligersvervoer over alle dorpen in de gemeente.

Welvaartsniveau gestegen
Huishoudens in de Utrechtse Heuvelrug hebben hun welvaart tussen 2014 en 2023 zien stijgen. De welvaartsstijging ging hier zelfs verder dan in vergelijkbare gemeenten, zo bleek uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Gemeenten met een hoge brede welvaart kenmerken zich door gemiddeld een hoge levensvoldoening, goede gezondheid, weinig problematische schulden en positieve vooruitzichten voor toekomstige generaties. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is één van de 51 gemeenten in NL met de hoogste score.

Insectenhotels op diverse plekken
Een insectenhotel is speciaal ontworpen om verschillende soorten insecten een veilige plek te bieden om te nestelen en te overwinteren. Het doel van een insectenhotel is om de biodiversiteit te vergroten door een habitat te creëren voor nuttige insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Dit draagt bij aan een gezonder ecosysteem en een betere bestuiving van planten. Op diverse plekken in onze dorpen zijn dergelijke objecten inmiddels en plek gekregen.

Meer aandacht voor Stichtse Lustwarande
In de afgelopen periode is er meer aandacht gekomen voor het nut van mooie en goed ontworpen gebouwen en inrichting van de buitenruimte en het landschap. Deze zorgen o.a. voor een prettige woon-, werk- en leefomgeving, duurzaamheid en waardebehoud. De typische kenmerken van de Stichtse Lustwarande worden daarbij weer meer gewaardeerd en als leidraad gehanteerd. Nieuwe en goede voorbeelden daarvan zijn o.a. de nieuwbouw van het Zonnehuis in Doorn, Nieuw Vogelesang in Leersum en het voormalige ING-gebouw in Driebergen-Rijsenburg die er weer voor zorgen dat onze dorpen weer mooiere dorpen worden.



Aandacht voor dierenwelzijn
Er is vastgelegd is dat bij allerlei maatregelen in de gemeente ook de belangen van dieren zullen worden meegewogen.

Er worden in de dorpen steeds meer maatregelen genomen die gericht zijn op het versterken van het (afval)watersysteem, om de gevolgen van extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld hevige regenval, te beperken. Aanleg van gescheiden riolen is daar een voorbeeld van, maar ook ontstenen en de aanleg van wadi’s. Water kan door een groenere omgeving beter en sneller geïnfiltreerd worden, door het groen wordt het minder warm en bovendien is het prettiger en fijner dan in een versteende omgeving.


Bewegwijzering fietsknooppunten vernieuwd
Het fietsknooppuntennetwerk is een bewegwijzeringssysteem dat erg populair is onder recreatieve fietsers. Het bekende systeem van wit-groene borden werkt eenvoudig: via de nummers fiets je van knooppunt naar knooppunt en pijlen wijzen de weg. Zo worden de beste en mooiste routes aan elkaar verbonden. Het grootste deel van de bewegwijzering en infopanelen in onze buurt was aan vervanging toe. Fietsnetwerken zijn echter niet statisch. De omgeving verandert waardoor knelpunten of juist kansen ontstaan. Hierdoor zijn trajecten gewijzigd, komen te vervallen of juist betere routes toegevoegd.

Al vanaf 16 jaar in de lokale politiek
Om jongeren meer te betrekken bij de politiek kunnen zij in onze gemeente nu al vanaf hun 16e jaar zitting nemen in raadscommissies. Dat zijn commissies die de besluiten van de gemeenteraad voorbereiden. Door zich actief op te stellen in deze commissies kunnen jongeren ervoor zorgen dat ook hun stem goed gehoord wordt.

Constructieve samenwerking in raad
Doordat onze gemeenteraad werkt met een zogenaamd raadsbreed programma hebben alle fracties in grote lijnen een zelfde doel voor ogen voor onze dorpen. Dat zorgt voor een goede, constructieve sfeer in de gemeenteraad. Natuurlijk zijn er af en toe best wel verschillen van mening over het hoe om iets te bereiken, maar uiteindelijk worden de meeste voorstellen wel met ieders inzichten en inbreng verrijkt. Er is voor elke fractie dus bijna altijd wel iets te bereiken.

Onderhoud watergangen
De belangrijkste watergangen zijn gedregd.

Support voor elektrische deelauto's
De gemeente gaat samen met coöperatie Heuvelrug Energie en leverancier MobiGo onderzoeken in welke wijken in de verschillende dorpen behoefte is aan elektrisch deelvervoer. De ambitie is om de komende twee jaar te groeien naar 25 tot 30 deelauto’s.

Groen staat inmiddels hoog op de kaart
Er is een nieuwe groen- en bomenbeleid vastgesteld waardoor de ambitie om de groenste gemeente van Nederland te worden veel beter wordt geborgd o.a. door meer groen, van een betere kwaliteit. De biodiversiteit verbetert daardoor en de openbare ruimte is beter voorbereid op klimaatveranderingen. Groen is deel van onze Heuvelrug-identiteit. Meer bomen en planten brengen verder verkoeling, vangen regen op, trekken dieren aan en maken ons gezonder en gelukkiger.

Regenboogbankjes om inclusiviteit te benadrukken
Om te laten zien dat iedereen welkom is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er acht regenboog- bankjes geplaatst op plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ze symboliseren acceptatie van iedereen en brengen mensen met elkaar in gesprek. De bankjes staan in de verschillende dorpen, o.a. bij Allemanswaard in Amerongen, de Cultuurhoek in Driebergen-Rijsenburg en het gemeentehuis in Doorn. Bij het kiezen van de locaties is rekening gehouden met de wensen van de inwoners.

Jongerenontmoetingsplekken (JOPS’) in Amerongen en Driebergen-Rijsenburg
Jongeren willen een plek waar ze kunnen samenkomen, droog en beschut staan en Wifi en verlichting hebben. In Amerongen en Driebergen-Rijsenburg worden in overleg met jongeren tussen de 14 en 18 jaar twee zogenaamde JOP’s gerealiseerd.

Dierenvoedselbank
Met de dierenvoedselbank in het Cultuurhuis in Dorn worden inwoners met geldzorgen geholpen om hun geliefde huisdieren te kunnen houden en goed te kunnen blijven verzorgen. Het betreft daarbij niet alleen voedsel maar ook manden, riemen en verzorgingsartikelen.

Verbeteringen per dorp
