Financiën
Door jarenlang meer uit te geven dan dat er binnenkomt en te veel uit te geven aan zinloze dure projecten (bv. participatiesessies voor de energietransitie waarbij inwoners geen enkele invloed hadden, toekomstvisie, verbouwing gemeentehuis) is er geen geld meer voor speeltuinen, onderhoud fietspaden en gemeentelijke groen. Jarenlang wordt de OZB verhoogd om dit financiële gat te dichten. Dat is voor ons niet de oplossing, een zuinigere gemeente wel. Ook moet er meer controle komen op financiële opgaven en verplichtingen die op regionaal niveau worden aangegaan.
Daarom kiezen we voor:
- Hogere toeristenbelasting. Er zijn jaarlijks zo’n 1 miljoen overnachtingen in onze gemeente. De sector wordt daar veel beter van (ca. €700mln/jaar). De gemeente ontvangt €1,25 miljoen aan toeristenbelasting. Die verhouding is scheef. Tegelijkertijd gebruiken toeristen wel alle voorzieningen waarvoor inwoners via de OZB betalen. Dat kan eerlijker.
- Lagere Onroerend Zaak Belasting: De inwoner heeft de afgelopen 4 jaar 23% meer OZB betaald, terwijl de voorzieningen steeds verder afnemen. Dat moet stoppen.
- Betere financiële controle op regelingen buiten de gemeente.
- Betere financiële controle op de organisatie van de zorg.
- Zuinig zijn, het is geld van de inwoner.
- Afschaffing hondenbelasting: In veel gemeenten is dit al afgeschaft. Het is een oneerlijke belasting omdat het geld niet naar de hondenfaciliteiten gaat. Er is dus geen enkele relatie tussen het hebben van een hond en de belasting. Een katten of hamsterbelasting zou net zo oneerlijk zijn. Dus schaffen we dit af.
Daarom kiezen we niet voor:
- Dure zinloze participatie trajecten waarbij deelnemers zich uiteindelijk niet in de uitkomst herkennen.
- Meer ambtenaren
- Verbouwen van het te dure gemeentekantoor, terwijl iedereen thuiswerkt
- Dure inhuur van experts en adviesbureaus.