fbpx

Henschotermeer

Henschotermeer

Karakter Henschotermeer nog niet voorgoed verloren

In maart 2024 ging de gemeenteraad van Woudenberg akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan, dat grootschalige, commerciële ontwikkelingen mogelijk maakt bij het Henschotermeer. Dit tot verbijstering van bijna alle belanghebbenden. Gelukkig is verlies van het bijzonder en groene karakter nog niet definitief.

“Meer dan treurig!” noemt Francine van der Velde, raadslid BVHlokaal van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (GUH), het akkoord van de gemeenteraad van Woudenberg voor een wijziging van het bestemmingsplan, dat grootschalige commerciële ontwikkelingen bij het Henschotermeer mogelijk maakt. “Wij en bijna alle andere betrokken organisaties hebben bezwaren laten horen waar niet op is ingegaan. Meerdere belanghebbenden laten het hier niet bij zitten. Daar is het karakter van het Henschotermeer te belangrijk voor. Niet voor niets was afgesproken dat dit behouden zou blijven”.

Plannen
De beheerder, die het gebied pacht van de eigenaar van het landgoed Den Treek Henschoten, ging entree heffen voor de bezoekers en mocht hekken om het gebied zetten. Nu wil hij jaarrond en na zonsondergang (1) horeca brengen, (2) de strandhoreca uitbreiden, (3) een expositieruimte realiseren met uitkijktoren op het eilandje, (4) een derde brug en (5) een activiteitenhal van 1500 m2 bouwen en (6) er een bedrijfswoning vestigen. Evenementen worden mogelijk gemaakt zonder enige beperking voor het aantal bezoekers en is er een stapeling mogelijk zodat gedurende een half jaar, ieder weekend tot laat in de avond, activiteiten georganiseerd kunnen worden. Lasergames worden al 3 keer per week aangeboden in het bos. Wat dit allemaal teweegbrengt voor mens, dier en natuur laat zich raden.

Feitelijk onjuist
Een meerderheid van de GUH-gemeenteraad (Partij voor de Dieren, Open ((Groen Links/Partij van de Arbeid), de ChristenUnie, D66 en BVHlokaal) stelt zich te weer tegen deze plannen. “We staan sterk in ons verweer” zegt Francine. Ze ziet een discrepantie in de gemaakte afspraken. “Er is overeengekomen dat het karakter in stand blijft. Ook dat het gebied integraal wordt bekeken (40% ligt op de GUH) en dat daarom een inpassingsplan of een gezamenlijk bestemmingsplan gemaakt zou worden, net zoals bij het stationsgebied Driebergen Zeist. De vereiste noodzaak van de ontwikkelingen is niet aangetoond. Piekmomenten in het verkeer mogen niet toenemen. Hoe is dat te realiseren als de exploitant een vergunning krijgt voor meer activiteiten en het kruispunt al sinds 2019 overbelast is? Daarnaast wordt de rust verstoort en wordt de invloed op de omliggende natuur en aanwezige fauna onderschat, temeer omdat er midden in NNN gebied geparkeerd gaat worden. Dit laatste is “over het hoofd gezien” in het natuuronderzoek.

Correcte afweging van belangen
Het afwegen van verschillende belangen is niet makkelijk. Dat erkent ook Francine van der Velde. “Ik heb er vrede mee als die afweging gebaseerd is op feiten en realistische verwachtingen. In deze casus is dat volgens velen op meerdere aspecten onvoldoende of onjuist gebeurd.”

Blijf ons volgen, doneer of word lid!